خوش خبر : خشکسالي ، کم آبي و بي آبي اين روزهاواژگاني بسيار آشنا در اخبار روزانه غالب مناطق شده است.
تبريز ،دشت ها و شهرهاي اطراف آن نيز از رهگذر خشکي و کم آب بي نصيب نمانده اندحدود 25 سال قبل انتقال آب جيغاتي (زرينه )هرچند در زمان خود آبي بر عطش تبريز بود اما توسعه شهر نشيني افزايش جمعيت و رشد مصارف صنعتي دوباره کمبود اين ماده حياتي را محسوس نموده است مضاف بر اين کاهش ساير منابع تامين آب شهر (سد نهند ) باعث کمبود و قطعي گاه وبي گاه آب و زحمت شهروندان تبريزي گرديده است چندي است مسئولين اين حوزه براي تامين پايداري آب در شهر به فکر رساندن آب از حوزه اي ديگر افتاده اند . اين بار صحبت انتقال آب از رود ارس به سمت تبريز مي باشد فارغ از بحث حق آبه و مشکلات فني و دشواري هاي ديگر اين طرح ،آسيب پذير بودن ميزان آب اين رود مرزي خود مقوله اي است که بايستي بدان دقت کافي گردد. شاهد هستيم که خود رود ارس نيز در سال هاي اخير با کاهش ميزان آب آوري مواجه بوده است . اميد بستن زياد به منبعي که خود در معرض تهديد است شايد نتيجه اي دلخواه را به بار نياورد و پس از انجام هزينه هاي زياد فردا دوباره عطش کام به دنبال آب يا سراب ديگري بگرديم.
در خبرها آمده استاندار آذربايجان شرقي با وزير نيرو براي پيگيري طرح انتقال آب ارس به دشت تبريز نشستي برگزار کرد.
به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز، عابدين خرم، استاندار آذربايجان شرقي امروز شنبه در نشستي با وزير نيرو در تهران، طرح انتقال آب رودخانه ارس به دشت تبريز و شهرها و روستاهاي سر راه را پيگيري کرد.
اين نشست به دنبال پيگيري هاي نماينده عالي دولت در استان از وزير کشور مبني بر تسريع در اجراي طرح انتقال آب ارس برگزار شد.
در اين نشست علاوه بر استاندار آذربايجان شرقي، رئيس مجمع نمايندگان و تعدادي از نمايندگان مردم استان در مجلس شوراي اسلامي و مسوولان قرارگاه خاتم الانبيا به عنوان پيمانکار و مجري طرح حضور داشتند. اجراي طرح انتقال آب از رودخانه ارس پس از سال ها توقف و رکود در دولت قبل، با پيگيري هاي مداوم استاندار آذربايجان شرقي در دولت سيزدهم از سر گرفته شد.
آغاز خط انتقال آب از ارس به تبريز پس از 10 سال
مديرعامل آب منطقه اي آذربايجان شرقي با اشاره به آغاز مرحله دوم خط انتقال آب از ارس به تبريز، گفت: اين طرح که 10 سال است پيگير آن هستيم در دولت سيزدهم به همت قرارگاه خاتم الانبيا به ثمر نشسته است.
مديرعامل آب منطقه اي آذربايجان شرقي در خصوص مشخصات اين پروژه گفت: اين پروژه با هدف تامين نياز آب شرب و بهداشت کلانشهر تبريز و ساير شهرها و روستاها با جمعيتي در حدود سه و نيم ميليون نفر در افق 1425، تامين نياز آبي منطقه آزاد تجاري صنعتي ارس و شهرکهاي صنعتي، تامين حقابه زيست محيطي درياچه اروميه به ميزان 100 ميليون مترمکعب در سال از طريق هدايت پساب تصفيه خانه فاضلاب طرح انتقال آب ارس به درياچه اروميه و تعادل بخشي آبخوان ها و منابع آب زيرزميني حوضه درياچه اروميه است.
يوسف غفارزاده افزود: پروژه انتقال آب ارس به طول 110 کيلومتر بوده و داراي سه باب ايستگاه پمپاژ، يک باب تصفيه خانه به ظرفيت 6.6 مترمکعب در ثانيه، 11 باب مخزن با حجم کل 340 هزار مترمکعب است.بر اين اساس اين پروژه که پس از انجام مطالعات مختلف و اخذ مجوزهاي قانوني براي عمليات اجرايي آماده شده، نيازمند 406 ميليون يورو هزينههاي اجرايي است.
وي خاطرنشان کرد: وضعيت کنوني منابع آب در استان مانند امسال در 50 سال گذشته نبود، بايد فکري کرد و اميدواريم ان شالله با مديريت بتوانيم اين مشکل را نيز سپري کنيم.
غفارزاده با قدرداني از قرارگاه خاتم الانبيا در همکاري و مشارکت طرح هاي آبي استان، بيان کرد: اين طرح مرحله دوم انتقال آب ارس به تبريز است که 35 کيلومتر در مرحله اول انجام شده و حدود پنج مخزن آب را به ارتفاع 950 مي رساند.
محمد رستمي مديرعامل هلدينگ تخصصي نيروي قرارگاه سازندگي خاتمالانبياء(ص) نيز در اين آيين گفت: طرح خط انتقال آب ارس به دشت شبستر و درياچه اروميه شامل 110 کيلومتر خط انتقال، 3 ايستگاه پمپاژ، 1 تصفيهخانه، 11 مخزن و همچنين توسعه آبگير موجود است.
وي در خصوص اهداف اين طرح افزود: تأمين نياز آب شرب و بهداشتي کلانشهر تبريـز و سـاير شـهرها و روسـتاها در طول مسير خط لوله، تأمين نياز آبي منطقه آزاد تجاري-صنعتي ارس و ساير صنايع و شهرکهاي صنعتي، تأمين حقابه زيستمحيطي درياچه اروميه و نيز تعادلبخشي آبخوانها و منابع آب زيرزميني حوزه درياچه اروميه از اهداف اين طرح است.
رستمي درباره ديگر پروژههاي آبرساني در استان آذربايجان شرقي گفت: هماکنون هلدينگ تخصصي نيروي قرارگاه سازندگي خاتمالانبياء(ص) در حال اجراي پروژههاي سد پيغامچاي در شهر کليبر و خط لوله دوم آبرساني به شهر تبريز به عنوان يکي از بزرگترين طرحهاي انتقال آب کشور است که اين پروژه به موازات خط اول آبرساني تبريز و به عنوان پشتيبان خط لوله و پدافندغيرعامل با ظرفيت 5 مترمکعب برثانيه احداث شده است و از سرچشمه سد شهيد کاظمي بوکان و آبگير بند انحرافي نوروزلو آغاز ميشود و پس از گذر از شهر تبريز تا باسمنج و شبستر ادامه مييابد.