تاریخ : دوشنبه, ۵ آذر , ۱۴۰۳ Monday, 25 November , 2024

ایران نهمین تولیدکننده نخود جهان

  • کد خبر : 6895
  • ۰۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۰
ایران نهمین تولیدکننده نخود جهان

 ایرنا- رییس شورای ملی نخود ایران گفت: طبق گزارش‌های جهانی، ایران از لحاظ سطح زیر کشت نخود رتبه پنجم و از لحاظ تولید رتبه نهم دنیا را به خود اختصاص داده است.

«ناصر مرادی» در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، درباره وضعیت تولید و سطح زیر کشت نخود در کشور، اظهار کرد: کشورهای هند، ترکیه، روسیه، مکزیک و استرالیا بیشترین رتبه تولید نخود جهان را دارند.

وی یکی از دغدغه‌های شورای ملی نخود را فاصله رتبه جهانی سطح زیر کشت و تولید این محصول در ایران دانست و افزود: تلاش داریم میزان تولید ما با افزایش عملکرد در واحد سطح افزایش پیدا کند تا جایگاه سطح زیر کشت و تولید داخلی این محصول یکسان شود.

رییس شورای ملی نخود ایران تصریح کرد: طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، سرانه مصرف نخود در کشور حدود ۳ کیلوگرم محاسبه می‌شود، در حالی که در برخی کشورها مانند هند، کشورهای عربی و آسیای شرقی سرانه مصرف بین ۶ تا ۷ کیلوگرم است، البته در این بین برخی کشورها سرانه مصرف کمتری از ایران نیز دارند.

مرادی درباره راندمان تولید نخود در ایران و جهان گفت: اکنون میانگین تولید نخود در مزارع سنتی و کشت بهاره ۴۷۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم در هر هکتار است در حالی که در کشورهای بزرگ تولیدکننده نخود در هر هکتار یک تن محصول برداشت می‌شود؛ البته در کشت‌های پاییزه متفاوت است، زیرا برداشت محصول بین یک تا ۱.۲ کیلوگرم در هکتار است.

وی افزود: اگر عملکرد در و احد سطح افزایش پیدا کند، نه‌تنها به معیشت کشاورزان کمک می‌شود، بلکه می‌توانیم برنامه‌ریزی مستمری برای صادرات نخود داشته باشیم، بنابراین در این بخش نیازمند همکاری کارشناسان مرکز تحقیقات دیم کشور، آموزش کشاورزان، حمایت‌های وزارت جهاد کشاورزی در تهیه ماشین‌آلات کاشت، داشت و برداشت، دستگاه‌های سورتینگ لیزری و بسته‌بندی هستیم تا از کشاورزی سنتی به سمت کشاورزی مدرن حرکت کنیم.

قیمت هر کیلوگرم نخود در مزارع کشور چقدر است؟

رییس شورای ملی نخود ایران در خصوص قیمت هر کیلوگرم نخود در مزارع کشور اظهار داشت: امسال قیمت هر کیلوگرم نخود کیفی سایز درشت حدود ۴۸ هزار تومان و نخود سایز ریز حدود ۴۰ هزار تومان از کشاورزان سر مزرعه خریداری شده است، البته قیمت نخود امسال نسبت به سال گذشته که تا کیلویی ۶۰ هزار تومان رسید که کاهش یافت، اما به دلیل افزایش تولید، افت قیمت جبران شده است.

مرادی اضافه کرد: قیمت فعلی نخود نسبت به هزینه‌های کارگری و حمل و نقل، مکانیزاسیون، سورتینگ، بسته‌بندی و معیشت کشاورزان مبلغ زیادی نیست و برای پایداری تولید باید قیمت تولیدات کشاورزی برای کشاورزان مقرون به صرفه باشد.

وی درباره قیمت جهانی نخود گفت: طبق آمارها قیمت هر کیلوگرم نخود ایرانی سورت شده در بازار جهانی بین هزار تا ۱۱۰۰ دلار در هر تن است، در حالی که قیمت نخود ترکیه ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ دلار در هر تن خریداری می‌شود. اگر بخواهیم قیمت نخود ایرانی را با کشورهای ترکیه، مکزیک، هند و کانادا مقایسه کنیم، از نرخ پایینی برخوردار است.

رییس شورای ملی نخود ایران درباره ویژگی‌های نخود ایرانی افزود: نخود درصد پروتئین بالایی دارد و دارای سایز و رنگ‌های مختلف است، اما مهم‌ترین مؤلفه در قیمت‌گذاری و کیفیت نخود، طعم، رنگ و سایز آن است به طوری که نخود دارای سایزهای مختلف است.

مرادی با بیان اینکه سایز نخود ایرانی تقریباً بین ۵ تا ۱۰ است، اظهار داشت: سایز بخش عمده نخود کشور ۸ و ۲۰ درصد تولیدات دارای سایز ۹ است، اما در مبادلات تجاری بیشتر نخودهای سایز ۷ به بالا صادر می‌شود.

به گفته وی، در کشورهایی مانند کانادا و استرالیا و دیگر کشورهای عمده تولیدکننده جهان، نخود با سایز ۱۲ تولید می‌شود، اما طعم و مزه و رنگ نخود ایرانی از سایر کشورها متفاوت است.

رییس شورای ملی نخود ایران بر این باور است که برای جهش صادراتی در این محصول، باید با اصلاح نژاد و کارهای ژنتیکی به سمت تولید نخود با سایز ۱۲ گام برداریم تا بتوانیم در بازارهای جهانی تولیدی رقابتی داشته باشیم.

کشت محصولات کشاورزی باید بر اساس اولویت‌ها باشد

مرادی درباره مشکلات و راهکارهای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، گفت: واقعیت این است که اکنون کشاورزان و تولیدکنندگان ما در برخی استان‌ها همچون کرمانشاه که از ۹۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی موجود بین ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار هکتارش اراضی دیم است، محصولات دیم کشت می‌کنند.

وی تاکید کرد: امروز کشت‌های ما باید بر اساس اولویت‌های کشور از لحاظ منابع آبی باشد، در بحث مکانیزاسیون، فرآوری، سورتینگ و بوجاری کردن تولیدکننده ما علاوه بر جذب سرمایه‌گذاری در این بخش به کمک و حمایت‌های دولت در بحث ارائه تسهیلات کم بهره نیازمند است به طور مثال طی چند سال گذشته اولین دستگاه سورتینگ و بوجاری لیزری در کرمانشاه خریداری شد که یک خط کامل در آن زمان ۷۵۰ میلیون تومان تمام شده است.

رییس شورای ملی نخود ایران گفت: اگر امروز بخواهیم همان خط تولید را در کشور داشته باشیم، باید ۷ تا ۸ میلیارد تومان هزینه کنیم که این مبلغ ۱۰ برابر قیمت چندین سال گذشته تمام می‌شود؛ بنابراین تولیدکنندگان ما توان چنین سرمایه‌گذاری را ندارند؛ بنابراین نیازمند کمک‌های دولتی هستیم.

لینک کوتاه : https://khooshkhabar.com/?p=6895

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.