گروه اقتصادی: پس از ارائه لایحه بودجه 1404 توسط دولت چهاردهم به مجلس شورای اسلامی و پیشنهاد افزایش میانگین 28 درصدی حقوق کارمندان در سال آینده، بسیاری از کارگران، چشمانتظار تعیین دستمزدها در سال 1404 هستند. اگرچه مذاکرهها در مورد دستمزد کارگران معمولا در دو ماه پایانی هر سال انجام میشود، اما تشکیل نشدن جلسات شورای عالی کار در ماههای اخیر، نگرانیهایی را در مورد دستمزد کارگران در سال 1404 بهوجود آورده است.به گزارش تجارت نیوز،فرامرز توفیقی، فعال کارگری، آخرین وضعیت از تعیین دستمزد کارگران در سال 1404 را تشریح کرد.
معاون روابط کار وزارت کار همچنان معرفی نشده است
توفیقی در ابتدا با گلایه از وزیر کار دولت چهاردهم گفت: «به طور معمول، وقتی دولتها لایحه بودجه را به مجلس ارائه میکنند، تب صحبتها در مورد دستمزد کارگران داغ میشود اما موضوع اول آن است که وزیر کار هنوز معاون روابط کار خود را معرفی نکرده که نمایندگان کارگری بخواهند وارد مقوله روابط کار و یکی از زیرمجموعههای آن یعنی دستمزد شوند.»او ادامه داد: «یکی از توقعات و مطالبات جامعه کارگری، تعیین همین معاونت روابط کار است که متاسفانه چوب لای چرخ تعیین دستمزدها میگذاشت. معاونت روابط کار باعث شد که در دو سال گذشته، اعداد و ارقام مضحک و خندهداری برای دستمزد کارگران تصویب شود و ماده 41 قانون کار زیر پا گذاشته شود.»
وزیر کار هیچ نگرانی و دلشورهای برای تشکیل جلسات تعیین دستمزد کارگران ندارد
این فعال کارگری همچنین توضیح داد: «در حال حاضر، چیزی به عنوان روابط کار در وزارت کار وجود ندارد و نه معاون روابط کار قبلی فعالیت میکند و نه معاون روابط کار جدیدی معرفی شده است؛ به نظر میرسد که وزیر کار نیز هیچ نگرانی و دلشورهای از این جهت ندارد.»
او افزود: «طبق قانون در هر ماه حداقل باید یک جلسه شورای عالی کار تشکیل شود. اما در سه ماهی که از آغاز فعالیت دولت چهاردهم میگذرد، حتی یک جلسه شورای عالی کار نیز برگزار نشده است.»
مبلغ سبد معیشت کارگران بیش از ۲۷ میلیون تومان است
این فعال کارگری در توضیح ماده 41 قانون کار اظهار کرد: «طبق این ماده، دستمزد کارگران باید با لحاظ کردن سبد معیشت و با نگاهی به نرخ تورم تعیین شود. محاسبات نشان میدهند که بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، مبلغ سبد معیشت بیش از 27 میلیون تومان است. اما در شرایط ایدهآل، حقوق کارگران 11 میلیون تومان است. بنابراین حقوق کارگران کفاف تنها 8.5 روز از ماه را میدهد و معیشت کارگران در 21.5 روز دیگر، با دستفروشی، کار کردن در تاکسیهای اینترنتی، سکونت در مناطق اطراف شهر و ترک تحصیل فرزندان آنها تامین میشود.»
توفیقی در پایان خاطرنشان کرد: «نمایندگان کارگران خواستار اجرای ماده 41 قانون کار، احیای تشکلات کارگری، بهروزرسانی شورای عالی کار و حضور نمایندگان واقعی خود در این شورا هستند که هیچیک در این سه ماه محقق نشد.»