گروه اقتصادی: کارشناس مسکن گفت: تصور من این است که قیمت مسکن بیش از این نمیتواند افزایش پیدا کند زیرا تقاضای مصرفی و سرمایهای ندارد.به گزارش منیبان،مجید گودرزی، کارشناس مسکن، درباره وضعیت بازار مسکن در سال 1404 گفت: تعدادی دستورالعمل و قوانین داریم که متاسفانه اجرایی نشدند. در حال حاضر دولت چهاردهم اتفاقاتی را رقم میزند که اگر اجرایی شود، امیدواریها بسیار زیاد است از جمله واگذاری زمین که بیشتر زمینها در اختیار دولت است. مشخصا انگشت اشاره به سمت سازمان ملی زمین و مسکن است که بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار زمین در اختیار دارد.
او ادامه داد: موضوع مهم دیگر وامهای بانکی است که دولت اهتمام ویژهای به این قضیه نشان داده و به تنبیه بانکهایی که به تعهدات و تسهیلات خود عمل نکردند، وارد شده است. اگر اقدام موثری در این زمینه انجام و این دو مقوله عملی شود، میتوان گفت بازار مسکن تا حدود زیادی بهبود پیدا میکند و به رونق می رسد. در حال حاضر همه چیز قفل شده و دولت بازار را رها کرده و خودش را درگیر بازار مسکن نمیکند. از آنجایی که شرایط بغرنج شده و مستاجران در وضعیت بسیار بدی قرار گرفتهاند، دولت ممکن است اقداماتی انجام دهد.
این کارشناس اضافه کرد: مطابق بند ۷ قانون ساماندهی زمین و مسکن و اجاره اگر تورم بالای ۳۰ درصد باشد دولت میتواند به صورت مستقیم وارد شود و قیمت گذاری کند. پیشنهاد میکنم نرم افزارهای جدیدی را با هوش مصنوعی طراحی کنند تا قیمت واقعی را عرضه و جلوی خودسریها در بازار مسکن را بگیرند. مجموع این موارد بستگی به این دارد که دولت قدمی بردارد. در حال حاضر بازار کاملاً قفل شده و همه ذینفعان در حال ضرر هستند به خصوص مصرفکنندگان و سازندگان. دولت براساس وظیفه ذاتی باید دست به تنظیم گری بزند و اگر این کار را انجام ندهد، به نفع هیچکس نخواهد بود از جمله دولت در این زمینه زیر سوال خواهد بود.
گودرزی ادامه داد: در مورد تغییر نرخ ارز و بازارهای موازی مسکن، شاهد بودیم که سرمایهگذاران به سمت بازارهای موازی تغییر جهش دادند. به دلیل اینکه جهشهای خیلی خوبی داشتهاند و اینکه نقد شوندگی بالایی دارند. متاسفانه چندین سال است سرمایه سرمایهگذاران در بازار مسکن حبس شده و کسی جرات اینکه به سمت مسکن برود، ندارد. از سوی دیگر تقاضای مصرفی تقریبا به سمت صفر میل کرده و دوره انتظار برای خانهدار شدن به بالای ۱۰۰ سال رسیده که البته خود این هم، نکته مهمی دارد.
او افزود: وقتی میگوییم بالای ۱۰۰ سال یعنی، مسکن جهشهای بدی داشته و کنترل نشده و باعث شده بحران در این بخش درست شود. اتفاقاتی در حال رخ دادن است. یکی از اتفاقات خوب در دولت سیزدهم این بود که ۵۷ شهر جدید را مصوب و قانون سامان دهی را تصویب و اپلیکیشنهایی مثل کاتب را طراحی و همچنین موضوع مهم مالیات را مطرح کردند. البته مالیات دستاورد چندانی نداشت اما خوب پایه ریزی شد و قدم خوب و رو به جلویی بود.این کارشناس مسکن با اشاره به افزایش قیمت مسکن در سال جدید گفت: متاسفانه بر اساس جو روانی که در جامعه راه افتاد، ممکن است افزایش قیمت اتفاق بیفتد اما تصور من این است که قیمت مسکن بیش از این نمیتواند افزایش پیدا کند زیرا تقاضای مصرفی و سرمایهای ندارد.گودرزی در پایان خاطرنشان کرد: مسکن ظرفیت جهش قیمت را ندارد زیرا باید افزایش قیمت همراه با تقاضا باشد و احتمال ورشکستگی فعالین این صنعت بسیار بالا است.