شورای اسلامی کلانشهر تبریز با هدف جلوگیری از خامفروشی و افزایش بهرهوری داراییهای شهری، طرح تفکیک یا فروش زمینهای با متراژ بالا را به تصویب رساند؛ طرحی که با تکیه بر مولدسازی املاک شهرداری و در جهت بهبود فضای کسبوکار و جذب سرمایهگذاری تدوین شده است.
درآمدزایی شهرداری از فروش املاک
به گفته ” علیرضا نوای باغبان” فروش املاک سهم قابلتوجهی از منابع درآمدی شهرداری را تشکیل میدهد و دو تا سه سازمان در ساختار شهرداری به این درآمد وابستهاند. وی تأکید کرد شهرداری ناچار است برای تأمین منابع مالی خود به این موضوع توجه کند، اما در عین حال باید در نحوه هزینهکرد این منابع، دقت بیشتری به خرج دهد.
روند اصلاح آییننامه و سیاستهای جدید فروش
“یعقوب هوشیار” شهردار تبریز اعلام کرد که این موضوع از یک سال پیش مطرح شده و پیگیریهایی برای اصلاح آییننامه مربوطه از طریق وزارت کشور انجام گرفته که اکنون در مراحل نهایی اصلاح قرار دارد. او تأکید کرد که شهرداری طبق قانون و بر اساس بودجه سالانه، امکان فروش املاک را دارد، اما در دوره کنونی تلاش شده تا با جلوگیری از خامفروشی، ارزش افزوده بیشتری برای شهر ایجاد شود.
هوشیار همچنین از ظرفیت بالای املاک شهرداری خبر داد و گفت: ارزش داراییهای ملکی شهرداری بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد تومان است.
تأکید بر ارزشگذاری پیش از فروش
“احد صادقی” دیگر عضو شورا، ضمن حمایت از اصل مولدسازی، هشدار داد که هیچ ملکی نباید پیش از ایجاد ارزش افزوده و انجام تغییر کاربری به فروش برسد. وی تصریح کرد: فروش باید تنها پس از ارزیابی دقیق و افزایش ارزش ملک انجام شود.
شهردار تبریز نیز در ادامه گفت که شهرداری کاربریها را رعایت میکند و مثلاً فضای سبز به فروش نمیرسد. او تأکید کرد که روند مزایدهها زمانبر است و فروش فوری صورت نمیگیرد؛ چنانکه برخی املاک منطقه ۶ با وجود ارزش بالا هنوز به فروش نرفتهاند.
لزوم داشتن بانک اطلاعات املاک
“اسماعیل چمنی” از دیگر اعضای شورا، پیشنهاد ایجاد بانک منابع ملکی را مطرح کرد و خواستار خرید املاکی شد که در مسیر بازگشایی معابر قرار دارند. وی همچنین اشاره کرد که در گذشته نزدیک به ۴ هزار میلیارد تومان فروش زمین انجام شده و باید این روند با هدف افزایش ارزش افزوده ادامه یابد.
شهردار تبریز نیز گفت که تاکنون ۳۴ هزار مترمربع زمین به ارزش ۴۰ هزار میلیارد تومان تملک شده است که بخشی از آن مربوط به پروژههایی مانند مترو است و فعلاً برای فروش در نظر گرفته نشدهاند.
شفافسازی در سامانه املاک
“روح اله رشیدی” نیز در گزارش خود اعلام کرد که سامانه املاک شورا تکمیل شده و تمامی املاک شهرداری در آن ثبت شدهاند. هوشیار افزود که تمامی مزایدهها در این سامانه درج میشود و برای اولینبار اسناد هشت معبر اصلی در شورای ششم به ثبت رسیدهاند.
درخواست برای بررسی کارشناسی پیش از تصمیمگیری
“داود امیر حقیان” خواستار برگزاری جلسهای تخصصی با کمیسیون سرمایهگذاری شد تا قبل از هر تصمیمگیری، ابعاد موضوع بهطور دقیق بررسی شود. او هشدار داد در صورتی که لوایح ارائهشده اهمیت کافی نداشته باشند، باید کنار گذاشته شوند.
نگاه سرمایهگذارانه به داراییهای شهری
“سید کاظم زعفرانچیلر” رئیس کمیسیون سرمایهگذاری، تأکید کرد که این کمیسیون از زاویه صرفاً سرمایهگذارانه به موضوع نگاه کرده و هدف آن، تبدیل زمینهای بزرگ به فرصتهایی جذاب برای سرمایهگذاران بوده است.
گزارش نصر می افزاید؛ طرح تفکیک و یا فروش زمینهای بالای هزار متر، با رویکردی تازه نسبت به مدیریت داراییهای شهری، در جلسه شورای اسلامی کلانشهر تبریز به تصویب رسید.