سود دومین محصول ارزآور کشاورزی که سالانه 180 میلیون دلار برای کشور آورده دارد، به جیب عدهای خاص میرود و کشاورز از این مساله بهره چندانی ندارد.
گروه اقتصادی خبرگزاری فارس: «ارزش نزدیک به نصف زعفران تولیدی کشور معادل 4 هزار میلیارد تومان سالانه به جیب قاچاقچیان میرود»، این را رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران میگوید.
این رقم معادل یکششم یارانه 24 هزار میلیارد تومانی است که به 80 میلیون نفر در ماه داده میشود.
سال گذشته 90 تن معادل 40 درصد کل تولید 225 تن زعفران کشور، قاچاق شد که صادرات قانونی کشور را 17 درصد کاهش داده است، 43 هزار هکتار زعفران در کشور کشت میشود که عملکرد 4 کیلو در هکتار دارد، تولید بسیار پرهزینه است و برداشت محصول سختترین بخش این کار است.
اسپانیا و افغانستان به ترتیب 21 و 16 درصد بازارهای جهانی را قبضه کردهاند در حالی که هیچکدام در تولید این محصول کشاورزی حرفی برای گفتن ندارند.
عمده زعفران ایران به افغانستان قاچاق و در اسپانیا بستهبندی میشود.
به گفته غلامرضا میری، «مشکلات برگشت ارز»، «بالا بودن عوارض گمرک» و « تحریم» از عواملی است که باعث شده است زعفران ایران به کشورهای همسایه و از آنجا به اروپا قاچاق شود، قاچاقچیان 20 درصد ارزانتر هم میفروشند و به همین دلیل بازاری پررونق و مشتریانی پروپا قرص دارند.
بر اساس آمار جهانی، سهم صادرات زعفران ایران در بازارهای جهانی 36.7 درصد است که در کنار سهم 88 درصدی تولید درجهان حکایت از این دارد که زعفران بزرگترین تولید کننده جهان با برند خودش عرضه نمی شود.