تاریخ : شنبه, ۲۷ اردیبهشت , ۱۴۰۴ Saturday, 17 May , 2025

وزیر میراث فرهنگی: جایگاه قلعه ضحاک در منظومه تمدنی ایران رفیع است

  • کد خبر : 30616
  • 27 اردیبهشت 1404 - 6:17
وزیر میراث فرهنگی: جایگاه قلعه ضحاک در منظومه تمدنی ایران رفیع است

تبریز-ایرنا- وزیر میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری با تاکید بر نقش محوری قلعه باستانی و تاریخی ضحاک هشترود در تکوین هویت تاریخی ملت ایران، گفت: جایگاه این قلعه در منظومه تمدنی کشورمان رفیع است.

به گزارش ایرنا، رضا صالحی‌امیری روز جمعه در جمع مردم شهرستان هشترود، با اشاره به جایگاه رفیع تمدنی آذربایجان، افزود: بر همین اساس و برای مقدمه سازی ثبت جهانی قلعه ضحاک، باید کاوش‌های علمی و باستان‌شناختی تداوم یافته و صیانت تخصصی و بهره‌برداری هدفمند از این میراث فرهنگی در راستای تحقق توسعه پایدار و بهبود معیشت جوامع محلی صورت بگیرد.

وی اظهار کرد: این قلعه نه‌ تنها گنجینه‌ای تاریخی بلکه سندی زنده از پیوست تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی با تمدن ایران‌زمین است و سرمایه‌گذاری در این عرصه، ضمن تقویت غرور ملی بستری برای توانمندسازی اقتصادی جوامع بومی از رهگذر گردشگری هدفمند فراهم می‌آورد.

صالحی‌امیری ثبت ملی این اثر تاریخی در بیش از ۶۰ سال قبل را مورد اشاره قرار داد و یادآور شد: ثبت جهانی به‌ منزله‌ اعطای شناسنامه‌ای بین‌المللی به مواریث تمدنی است و قرارگیری هر اثر تاریخی و فرهنگی در فهرست میراث جهانی یونسکو به‌ معنای ارتقای سطح توجهات جهانی، جذب گردشگران بین‌المللی و خلق فرصت‌های تازه در ساحت دیپلماسی فرهنگی و توسعه پایدار است.

وی گفت: ثبت این اثر تمدنی ایران زمین در فهرست آثار جهانی یونسکو ضروری است و این وزارتخانه تلاش همه جانبه در این خصوص را انجام می دهد.

وی ادامه داد: قلعه ضحاک صرفاً بنایی تاریخی از خشت و ملات نیست، بلکه تجسمی عینی از شناسنامه تمدنی ملت ایران و بخشی از حافظه تاریخی و تبار فرهنگی این سرزمین است که باید به بهترنی شکل ممکن حفاظت و پاسداری شود.

صالحی امیری با بیان اینکه وزارت میراث‌ فرهنگی سه راهبرد کلان برای آینده قلعه ضحاک در نظر دارد، تداوم کاوش‌های باستان‌شناختی با رویکرد علمی و میان‌رشته‌ای به‌منظور رمزگشایی از زوایای ناشناخته این اثر را نخستین راهبرد در این زمینه برشمرد و گفت: صیانت تخصصی و نظام‌مند با رعایت معیارهای بین‌المللی و پیوند زدن این ظرفیت تاریخی با زندگی روزمره مردم به‌گونه‌ای که میراث‌ فرهنگی به رکن توانمندساز در زیست اجتماعی و اقتصادی آنان تبدیل شود، دیگر راهبردهای وزارتخانه است.

هدف دولت چهاردهم گسستن انحصار پایتخت نشینی است

به گفته وی هدف اصلی دولت چهاردهم مبتنی بر حضور میدانی و گسستن از انحصار پایتخت‌نشینی است و بر همین اساس معتقدیم توسعه واقعی زمانی رقم می‌خورد که مسئولان با مردم از نزدیک سخن بگویند، خواسته‌ها را بشنوند و واقعیت‌های عینی را لمس کنند.

وزیر میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به اینکه مسئولیت جز در خدمت به مردم معنی ندارد، افزود: حضور در مناطق کمتر برخوردار فرصتی مغتنم برای کشف ظرفیت‌های نهفته، تقویت تعامل دوسویه و هموارسازی مسیر توسعه است و با اهتمام نمایندگان مجلس و همراهی مدیران استانی و محلی بستر یک تحول راهبردی در آذربایجان شرقی و شهرستان هشترود فراهم شده است.

مقابله با ایران هراسی مستلزم بازتعریف تصویر جهانی از تمدن ایرانی اسلامی است

صالحی‌امیری با تاکید بر جایگاه دیپلماسی فرهنگی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، گفت: مبارزه با پروژه ایران‌هراسی مستلزم بازتعریف تصویری جهانی از تمدن ایرانی-اسلامی است و در این میان میراث‌ فرهنگی ایران زبان گویای این تمدن در محافل جهانی است.

به گزارش ایرنا، ” قلعه ضحاک ” که با نام‌های «نارین قالا» و «زاحاک قالاسی» شناخته می‌شود، در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر «هشترود» استان آذربایجان شرقی واقع شده و قدمتی بیش از ۲ هزار سال دارد.

این قلعه در دوران اشکانی و ساسانی ساخته شده و ساختار آجری سرخ‌رنگ آن که در میان کوه‌های «سورمه‌لی» و در کنار رودخانه‌های «قرانقی و شورچایی» قرار گرفته، جلوه‌ای منحصربه‌فرد به آن بخشیده است.

بر اساس برخی پژوهش‌ها، این قلعه به عنوان پرستشگاهی برای آناهیتا و با هدف ایجاد امنیت در ارتفاعات ساخته شده است. این اثر تاریخی مساحتی در حدود ۱۰ کیلومتر طول و ۲ کیلومتر عرض دارد و برجسته‌ترین بخش باقی‌مانده آن، یک چهارطاقی سالم است. فصل بهار، به‌ویژه ماه اردیبهشت، بهترین زمان برای بازدید از این مجموعه است.

در جریان سفر یک روزه وزیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی به شهرستان هشترود از «تمبر اختصاصی توسعه هشترود» و «سند رسمی پایتخت نوآوری ایران» نیز رونمایی شد.

این تمبر به‌ منظور پاسداشت جایگاه فرهنگی، تاریخی و ظرفیت‌های توسعه‌ای هشترود طراحی و منتشر شده و به‌عنوان نمادی از هویت فرهنگی و روند پیشرفت این منطقه، در ششمین همایش سالانه «فرزندان سهندآباد و هشترود» به نمایش درآمد.

همزمان “سند رسمی هشترود به‌عنوان پایتخت نوآوری ایران” نبا هدف تثبیت جایگاه این شهرستان در نقشه نوآوری و توسعه ملی نیز با خضور وزیر میراث فرهنگیی رونمایی شد.

صالحی امیری برای شرکت در همایش فرصت های سرمایه گذاری هشترود، بازدید میدانی از ظرفیت‌های گردشگری، میراثی و فرهنگی منطقه، بررسی طرح‌های توسعه‌ای و دیدار با فعالان حوزه میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به شهرستان هشترود سفر کرده است.

لینک کوتاه : https://khooshkhabar.com/?p=30616

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.