نصر: آمار ازدواج و طلاق در سالهای اخیر در آذربایجان شرقی همواره رابطه معکوس داشته است به گونه ای که تعداد ازدواج ها در استان در سالهای گذشته همواره کاهشی و طلاقها صعودی بوده است.
طبق آمار منتشر شده از سوی ثبت احوال آذربایجان شرقی در ۹ ماهه امسال بیش از ۱۹ هزار واقعه ازدواج در استان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل هفت درصد کمتر شده در مقابل هشت هزار و ۱۸۲ واقعه طلاق به ثبت رسیده که ۹.۴ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل است.
میانگین سن ازدواج در استان در مردان ۳۱ سال و در زنان ۲۵ سال است و میانگین سن طلاق در بین مردان ۳۸.۴ و زنان ۳۳ سال است و می توان دریافت که احتمال بروز طلاق در پنج سال نخست زندگی مشترک بسیار بالاست اما نکته مهمی که از این آمار باید به دست آورد، دلیل کاهش ازدواج و بالارفتن میزان طلاق است که به نوعی آسیب اجتماعی تبدیل شده است که تبعات و پیامدهای مختلفی به دنبال دارد و زنگ خطری برای جامعه به شماره می رود.
هدف از اردواج و تشکیل زندگی باید مشخص باشد
معاون امور فرهنگی و جوانان اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه هدف از ازدواج و تشکیل زندگی مشترک باید مشخص باشد، گفت: فرد باید هدف خود را از ازدواج تعریف کند و بر اساس آن اقدام به تشکیل زندگی مشترک کند اگر چنین نباشد به طور قطع این فرد در ادامه با مشکلات زیادی مواجه می شود که محتمل ترین آن طلاق است.
امیر تقی زاده اضافه کرد: موضوع طلاق در هِرم جمعیتی کشور و استان در بین دهه شصتی ها و در پنج سال نخست زندگی بیشتر رخ می دهد که علل و نگاه فردی، اجتماعی و فرهنگی در این امر نقش بسیاری دارد به عنوان مثال، در کشور چین به امر ازدواج به عنوان اتفاقی که یکبار در زندگی می افتد نگاه می شود و این عقیده وجود دارد که ازدواج برای بار دوم در زندگی تکرار نمی شود و همین نگاه موجب تقویت بنیان خانواده شده است.
وی به علت های فردی تاثیرگذار در موضوع طلاق اشاره کرد و گفت: سه نوع دلیل برای ازدواج افراد مطرح می شود که براساس این دلایل، مسیر زندگی نیز تعیین می شود نوع اول بر اساس مسایل ظاهری است که در جامعه ما نیز مرسوم شده و پسران و دختران بر اساس قیافه و اندام، همدیگر را انتخاب می کنند که البته این نوع ازدواج به دلیل از بین رفتن شرایط قبل از ازدواج، عمر طولانی ندارد.
تقی زاده گفت: نوع دوم ازدواج برای اساس منفعت طلبی است و پسر یا دختر بر اساس معیارهای منفعتی خود، شریک زندگی اش را انتخاب می کند و این نوع ازدواج نیز کوتاه مدت بوده و هر لحظه امکان اینکه دچار تزلزل شود بسیار است.
وی نوع ازدواج مورد قبول از نظر اسلام را ازدواج بر اساس تعالی و کمال عنوان کرد و گفت: دراین نوع ازدواج، منفعت و لذت جایگاهی ندارند و یا جایگاهشان بسیار اندک است و هر ازدواجی که با این تفکر صورت گیرد کمتر به بن بست طلاق می رسد.
مهارت های زندگی باید آموزش داده شوند
تقی زاده با بیان اینکه هر فردی برای موفقیت در زندگی خود باید معنویت، مدرک و مهارت لازم را داشته باشد، گفت: متاسفانه بیشتر پدر و مادرها، با توجه به سختی هایی که خودشان در دوران نوجوانی و کودکی دیده و چشیده اند، فرزندان خود را لای پر قو بزرگ می کنند، فرزندانی که پس از فارغ التحصیلی، مهارتی ندارند و تهی از معنویت هستند.
وی ادامه داد: مهارت و معنویت حلقه مفقوده داشتن زندگی موفق است که متاسفانه در این زمینه در دستگاه های مربوطه، کار خاصی صورت نگرفته و مهارت های زندگی به جوانان آموزش داده نشده است.
وی افزود: امروز اگر فنلاند به عنوان شادترین کشور دنیا به شمار می رود نتیجه آموزش سرفصل های مهارت زندگی است که از کودکی و طبق استانداردهای جهانی آموزش داده می شود و جوانان را برای زندگی و ورود به اجتماع و ازدواج آماده می کند.
تقی زاده گفت: پدر و مادران ایرانی تجربه های نزیسته خود را روی فرزندان خود اعمال می کنند و شخصیت و ویژگی های وی را در نظر نمی گیرند و نمی دانند که مسائل تحمیلی، موجب شکست فرزندانشان در موضوعات مختلف به ویژه ازدواج می شود.
برنامه جامعی برای رفع معضل طلاق نداشته ایم
معاون امور فرهنگی و جوانان اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی به مشکلات فرهنگی و اجتماعی در موضوع طلاق نیز اشاره کرد و گفت: برنامه جامعی در این زمینه نداشته ایم و درجایی که باید کار می شد کاری انجام نشده و در جایی که باید نظری داده می شود از ارایه نظر کوتاهی شده است.
تقی زاده با بیان اینکه آموزش قبل از ازدواج، تسهیلات و پایداری خانواده همواره ناقص بوده و یکی از این موارد مهم لنگیده است، گفت: با وام دادن مشکلات درست نمی شود و باید فکری اساسی در این زمینه اتخاذ شود.
وی گفت: دولت باید وام ازدواج و فرزندآوری را به هدیه حکومتی تبدیل کند و جوانان را درگیر مسائل بانکی و دلالی نکند ضمن اینکه قوانین ازدواج و فرزندآوری را که بیشتر کارمند محور است به عموم سرایت دهد زیرا زنان شاغل، میل چندانی به ازدواج و فرزندآوری ندارند و دولت باید این قانون را به زنان خانه دار، تسری دهد.
فضای مجازی به افزایش طلاق دامن زده است
تقی زاده به حضور جوانان در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: بی شک هر دختر و پسری که بدون آگاهی وارد این فضا شود با دیدن افرادی که به طور غیر واقع خودشان را در این فضا تبلیغ می کنند دچار مشکلاتی می شود مرد زن را مقصر می داند و زن مرد را و همین مسائل در نهایت به طلاق و جدایی منجر می شود.
وی ادامه داد: تحولات جمعیتی ما علمی و تحلیلی نبوده از این رو دچار پیامدهایی می شویم که باید مورد توجه قرار گیرد، در جامعه ای که تعداد مردها زیاد باشد عشق و روابط پردوام می شود اما در جامعه ای که تعداد زنان زیاد باشد به دلیل استقلال مالی، روابط کم دوام خواهد بود.
به گزارش ایرنا، به ازای هر یکهزار نفر ۵.۲ واقعه طلاق در آذربایجان شرقی ثبت می شود و اغلب طلاق های صورت گرفته در استان بین ۳۰ تا ۳۴ سالگی زوجین اتفاق می افتد.
فراموش نشود برنامه های دولت برای فرزندآوری و ازدواج و جلوگیری از پیری جمعیت، زمانی نتیجه می دهد که علل طلاق به طور علمی بررسی شود و راهکار علمی و عملی برای جلوگیری از افزایش این پدیده و آسیب اجتماعی در وقت خود ارایه و عملیاتی شود.