گروه اقتصادی: در سال ۱۴۰۱ بود که هر کیلو برنج ایرانی به بالای ۲۰۰ هزار تومان رسید و عملا این محصول ایرانی از سفرههای مردم کنار رفت. البته در این زمان دولت کمی برای حال مردم ابراز نگرانی کرد و همین موضوع دلیلی بر کنترل قیمتها و برچیدن دست دلالان از بازار برنج شد.
به گزارش اقتصاد24، پس از این خیز وحشتناک و غیر منطقی قیمتها، شاید التهاب شدید قیمتها در بازار برنج فروکش کرد، اما هیچ گاه به قیمت گذشته خود بازنگشت و امروزکف قیمت برنج ایرانی در بازار به بیش از کیلویی ۸۰ هزار تومان رسیده است.
قیمت کالاهای اساسی در سالهای اخیر تحت تاثیر تورم موجود با افزایش مواجه شده و در سال ۱۴۰۳ نیز قیمتها تغییر است. قیمت کالاهای اساسی معمولا به طور ماهانه دستخوش تغییر میشود. افزایش یا کاهش واردات و صادرات و افزایش و کاهش تولید به روی قیمت کالاهای اساسی تاثیر میگذارد.با این جریان سازی دیگر سناریوی گرانی این محصول تنها در نیمه دوم سال اجرا نمیشود، بلکه هر ماه در سال بازار با تنش جدید قیمت مواجه میشود و برنج به فهرست محصولات لاکچری پیوست.
این روزها وضعیت برنج در تلاطم قیمت است. مردم با نگرانی از سیاستهای خارجی کشور، به دنبال راهی برای تقویت بنیه مالی خود هستند، اما مسئله بهبود ضعف توان خرید مردم به این آسانی قابل حل شدن نیست، از این رو فقط با حذف یکسری از مواد غذایی ضروری از سفرهها، از خود و خانواده در برابر گرانی محافظت میکنند، اما با چه قیمتی کاملا مشخص است!
هشدار درباره وضعیت بازار برنج
پس از انتشار نامه انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان برنج ایران خطاب به معاون اول رئیسجمهور درباره وضعیت نگران کننده بازار برنج، معاون تجارت و خدمات وزارت صمت نیز در نامهای به دبیر ستاد تنظیم بازار کشور، نسبت به وضعیت بازار برنج کشور هشدار داد.
با این اوصاف به تازگی معاون تجارت و خدمات وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای به دبیر ستاد تنظیم بازار کشور، نسبت به وضعیت بازار برنج کشور هشدار داد. از سوی دیگر انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان برنج ایران در نامهای خطاب به «محمدرضا عارف» معاون اول رئیس جمهور از عدم اجرای مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور و عدم ترخیص برنجهای رسوب کرده در گمرکات کشور انتقاد کرده و تداوم این شرایط را برای بازار و صنعت برنج کشور نگران کننده برشمرد. در این نامه به رسوب ۱۰۰ هزار تن برنج در مبادی ورودی کشور اشاره و یادآور شده بود که با وجود این میزان برنج در گمرکات کشور، کاهش عرضه برنج وارداتی در بازار به افزایش قیمتها منتهی شده است.
در همین راستا علیرضا شاهمیرزایی، معاون تجارت و خدمات وزارت صمت در نامهای خطاب به سیدمهدی فرحی قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت و دبیر ستاد تنظیم بازار کشور، به موضوع رسوب برنج در گمرکات اشاره و از بیاعتنایی به مصوبه ستاد تنظیم بازار انتقاد کرد.
کاهش تنوع برنج در بازار
اگر به تازگی برای خرید برنج به واحدهای صنفی رفته باشید متوجه تنوع کمتر انواع برنج خواهید شد. به طور کلی انواع برنج ایرانی در ۴ دسته برنج طارم، صدری، پرمحصول و گرده تقسیم بندی میشوند. شاید در سالهای گذشته هر کدام از این برنجها با توجه به کیفیت و خرده بودن برنج متفاوت بوده ونوسان قیمت در این برنجها واضح بود. نکته قابل توجه این است که امسال تنوع برنج در واحدهای صنفی کمتر شده است. به طور مثال برنج طارم با کیفیت متوسط، اما چند قیمتی در بازار وجود دارد. این وضعیت نشان از کاهش تقاضا دارد.
سید رامین میر قربانی، تولید کننده برنج در کشور در همین رابطه گفت: با توجه به توان مالی خانوارها در پی تورم و رکود اقتصادی، از ابتدای سال کاهش فروش برنج پیشبینی میشد.
به گفته این فعال بازار برنج، امسال هنوز قیمت برنج نسبت به سال گذشته تغییر زیادی نداشته، اما با افزایش نگرانی از وضعیت سیاست خارجی کشور، هر احتمالی برای تغییر قیمتها در بازار برنج وجود دارد.
میرقربانی با اشاره به اینکه بازار برنج شاید به صورت مستقیم تحت تاثیر این نوسانات سیاسی قرار نگیرد، اما قطعا به دلیل ضعف توان مالی مردم به دنبال رکود و تورم ناشی از احتمالات ناخوشایند سیاست خارجی، گرانتر و برخلاف روند طبیعی کم تقاضاتر میشود.
وی گفت: البته کاهش برداشت آن هم در برنجهای با کیفیت مانند طارم نسبت به سال گذشته که حدود ۳۵ درصد را نشان میدهد باعث تغییر قیمت این نوع برنج در فصل فروش شده و حدود ۲۵ درصد افزایش قیمت داشته است.