تبریز – ایرنا – کودکان حاشیهنشین تبریز زیر سایه تاریک محرومیتهای زندگی در این مناطق، عطای تحصیل، تفریح و بازیهای کودکانه را به لقای نانآوری و کمک به تامین معاش خانواده میبخشند.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، چالش ها و معضلاتی که زندگی حاشیه نشینی بر کودکان این مناطق سایه انداخته موجب شده است تا این کودکان به رغم علایق و خواسته های ذاتی کودکانه خود، پا جای پای بزرگان بگذارند و با دستان کوچک، ظریف و نحیف خود اما با دلی بزرگ نان آور و کمک خرج خانواده های خود باشند.
کلانشهر تبریز با جمعیت حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر، حدود ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار بافت فرسوده دارد که تقریبا یک چهارم جمعیت این کلانشهر در حاشیه شهر و سکونتگاه های غیررسمی زندگی می کنند و محرومیت های ناشی از بروز این معضل اجتماعی، گریبان خانواده ها و به تبع آن کودکان ساکن این مناطق را گرفته به طوری که آن ها را از همان دوران کودکی در مسیر بزرگسالی انداخته است.
حاشیه نشینی در تبریز، از دهههای گذشته در سایه برخی عوامل اجتماعی، اقتصادی و مهاجرت جویندگان کار و ساکنان شهرهای کوچک و روستاییان ظهور کرده و موجب بروز سکونتگاه های غیررسمی شده و هر سال این روند در سایه کوتاهی دستگاه ها و مسوولان شهری گسترش یافته و بخش های بزرگی از شمال، شمال غرب و جنوب این شهر را بلعیده است.
اکنون حاشیه نشینان کلانشهر تبریز با بیش از ۵۰۰ هزار نفر جمعیت در ۱۳ منطقه شمال، شمالغربی و جنوب این شهر از جمله محلات منبع، سیلاب، قوشخانه، یوسف آباد، خلیل آباد، داداش آباد، احمدآباد، ملازینال، ایده لو، آخماقیه و اسماعیل بقال ساکن هستند.
این مناطق که از نظر امکانات و برخورداری از خدمات عمومی، بهداشتی و آموزشی نسبت به سایر نقاط شهر عقب مانده اند دارای معابری تنگ و باریک و ساختمان های کوچک بدون استحکام هستند که در اراضی شیب دار ساخته شده است و مقصد اصلی مهاجران شهرهای کوچک و روستاییان به شمار می روند.
به علت پایین بودن درآمد و جمعیت کودکان کار، کودکان این خانواده ها مجبور هستند از زمان تفریح، سرگرمی و تحصیل خود بزنند و به تامین معاش خانواده کمک کنند و اولیای معتاد نیز از کودکان برای تامین مواد خود سوء استفاده می کنند.
به عقیده کارشناسان مسایل اجتماعی و فرهنگی، برای کاهش معضلات و چالش های موجود در این مناطق، بهبود سطح آموزش و فراهم کردن زمینه برای دسترسی بهتر کودکان به امکانات آموزشی باید زیرساخت های عمومی در این مناطق توسعه یابد و فرصت های شغلی مناسب و کسب و کارهای محلی برای ساکنان این مناطق ایجاد و راه اندازی شود و در خصوص معضل اعتیاد در این مناطق کار اساسی انجام شود.
به عقیده آنان ایجاد و توسعه مراکز تفریحی و آموزشی، فرهنگسراها و ارایه آموزشهای فنی و حرفهای در مناطق حاشیه نشین تبریز، راه را برای تفریح و ادامه تحصیل کودکان این مناطق فراهم می کند.
بیش از یک هزار کودک کار – خیابانی زیرپوشش انجمن خیریه فرزندان رحمت هستند
مسوول روابط عمومی انجمن خیریه فرزندان رحمت و مرکز شبانه روزی مجاز ساماندهی کودکان کار – خیابانی آذربایجان شرقی نیز در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا با بیان اینکه این انجمن از دهه ۷۰ فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: این انجمن از سال ۸۸ تا ۹۳ در قالب مرکز نگهداری ایتام و کودکان بی سرپرست و بدسرپرست فعالیت می کرد و از سال ۹۳ به عنوان تنها مرکز شبانه روزی مجاز ساماندهی کودکان کار – خیابانی کشور به فعالیت خود ادامه می دهد.
حسن قصابپور، افزود: اکنون حدود ۷۴ کودک بی سرپرست و بدسرپرست در این مرکز نگهداری می شوند و برای بیش از یک هزار کودک کار – خیابانی در این مرکز پرونده تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه این مرکز سرپرستی این کودکان را بر عهده دارد و به صورت رایگان به آن ها خدمات مختلف ارایه می کند، اظهار کرد: هدف این مرکز حمایت از کودکان و خانواده های آن ها برای حفظ و توانمندسازی بنیان خانواده هاست و در این راستا خدمات مختلفی مانند معرفی خانواده ها و کودکان معتاد به مراکز مجاز برای ترک اعتیاد، آموزش های فنی و حرفه ای و ایجاد اشتغال برای درآمدزایی اصولی بجای کارهای خیابانی ارایه می کند.
مسوول روابط عمومی انجمن خیریه فرزندان رحمت و مرکز شبانه روزی مجاز ساماندهی کودکان کار – خیابانی آذربایجان شرقی، گفت: ۸۰ درصد از پرونده های کودکان کار – خیابانی این مرکز مربوط به اعتیاد یکی از والدین یا هر دوی آن ها است.۸۰ درصد از پرونده های کودکان کار – خیابانی این مرکز مربوط به اعتیاد یکی از والدین یا هر دوی آنها است.
قصابپور، با اشاره به امکانات تفریحی و آموزشی این مرکز، ادامه داد: این مرکز دارای آموزشگاه های مختلف فنی و حرفه ای، باشگاه ورزشی و تیم های روانشناسی و پزشکی است و برای کودکان کلاس های فوق برنامه و دوره های آموزش زبان انگلیسی و فرانسه برگزار می کند.
وی یادآور شد: همچنین این مرکز بسته های معیشتی و نوشت افزار برای کودکان تهیه و در اختیار آنان قرار می دهد و برای خانواده هایی که علاقه مند به فرزندخواندگی این کودکان هستند، دوره های روانشناسی و فرزندپذیری برگزار می کند.
افزایش ۶۶ درصدی توانمندسازی کودکان کار در آذربایجان شرقی
مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی نیز در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا با بیان اینکه موضوع کودکان کار و خیابانی نه تنها یک چالش ملی بلکه معضلی جهانی است که از مسایل اجتماعی مانند فقر، بیکاری و مهاجرت ناشی میشود، گفت: سازمان بهزیستی اقدامات گستردهای را با هدف ساماندهی و حمایت از این کودکان و خانوادههای آنها آغاز کرده است.
فرگل صحاف، افزود: در این استان ۲ مرکز فعال شامل مرکز کودکان خیابانی و مرکز حمایتی- آموزشی، با همکاری موسسه خیریه فرزندان رحمت فعالیت میکنند و این مراکز خدمات متنوعی از شناسایی، جذب و حمایتهای تحصیلی و بهداشتی گرفته تا توانمندسازی خانوادهها را به صورت گسترده ارایه میدهند.
وی اظهار کرد: در این راستا در سال گذشته ۳۸۰ کودک شامل ۷۵ کودک خیابانی و ۳۰۵ کودک کار پذیرش شد و با توانمندسازی ۵۰ کودک کار از چرخه کار خارج شدند که این تعداد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ با رشد ۶۶ درصدی مواجه شده است.